Apple Sat

-opis i utisci

mobilni naslovna
Apple Sat-opis i utisci

Apple je firma za koju važi da sve čega se dotakne ona pretvori u zlato. Međutim, dve godine pošto je Pebble otvorio vrata pametnim satovima, Apple se suočio sa najtežim izazovom do sada.

 

Apple sat: Dizajn i ekran

 

Što se tiče izgleda, Apple sat izgleda stvarno lepo i moderno. Kvalitet izrade je super, a veličina oba modela ( 38mm i 42mm ) je mnogo manja nego što biste očekivali . Sportska varijanta od 38mm je najjeftinija i cena u trenutku opisa je u Srbiji oko 400 eur , dok  se za veći model cena kreće od 450eur pa naviše. Rezolucija ekrana je  340 x 272 piksela (290 ppi) kod manjeg modela i 390 x 312 (302ppi)  kod modela od  42mm. Ekran je jako svetao i lep, iako ima malo manju rezoluciju od Samsung Gear S2 modela.

Silikonski kaiš na osnovnom modelu je jako udoban za korišćenje, a dodatni kaiševi , koji se mogu kupiti on-line, imaju sličan kvalitet kao i fabrički. Kaiševi mogu lako da se zamene, ali ne možete koristiti bilo koji 22 mm kaiš, već morate koristiti specijalne Apple-ove koji su skuplji od standardnih.

Na donjem delu sata je optički senzor brzine otkucaja srca, koji stoji malo ispupčeno. Sat ima  IPX7 sertifikat, što znači da se sa njime možete tuširati, ali ne i kupati . Različite varijante Apple sata možete videti na sledećem linku.

6LQAuM7

 

Apple sat: Mogućnosti

 

Apple sat je napravljen kao svojevrstan dodatak vašem iPhone telefonu

Njegove mogućnosti kao samostalnog uređaja nisu velike, ali kada je povezan, on pokazuje svoje pravo lice. On pokazuje pristigle poruke na WhatsApp , tweetove, Gmail obaveštenja , podsetnike iz  kalendara i drugo . Takođe možete upućivati pozive sa sata (zahteva da bude uparen sa iPhone) i odgovarati na poruke koristeći svoj glas . Ostale  mogućnosti uključuju praćenje koraka i dnevnih aktivnosti, a kada ste previše mirovali Apple Watch  traži od Vas da se pokrenete . Ukratko Apple Watch radi sve što bi ste i očekivali od pametnog sata, i to radi sigurno i bez ikakvih vidljivih usporenja.

 

Apple sat: Interfejs

 

Zajednička karakteristika svih Apple proizvoda do sada je bila efektan dizajn i lakoća upotrebe. Tako je i sa Apple satom koji je jako lak za  i intuitivan za korišćenje . Zbog uštede baterije, ekran se posle određenog perioda neaktivnosti isključi . To je zajednička karakteristika svih pametnih satova, ali Apple sat ima problema sa ovom funkcijom . Sve radi OK kada stojite , ali kada sedite ili ležite ekran neće da se uključi svaki put.

 

Upotreba sata zahteva određen period privikavanja. Početno “lice”  je ekran sa samim satom, a kada počete da okrećete digitalnu krunu  ulazite u listu aplikacija.  Kada se nađete unutar aplikacija, možete se kretati kroz opcije i liste aplikacija, pomoću prsta ili krune. Dugi pritisak (Force Touch) će Vas dovesti do kontekst menija . Što imate više aplikacija ,ekran će biti sve više i više zatrpan ikonicama, i ponekad će biti teško da pogodite željnu aplikaciju . Najkorisniji podaci  mogu da se vide  povlačenjem iz donjeg dela ekrana ka vrhu, kad ste na osnovnom ekranu sata. Ovde možete videti stanje  baterije, kalendar , napredak prema ciljevima itd. Kada obaveštenja dođu na sat, sačuvana su u popisu, kao i na iPhone telefonu.

Iako je samo okruženje u kome radi Apple sat jako jednostavno, on ne zaostaje za drugim pametnim satovima u prijemu raznih obaveštenja sa telefona .Možete odgovarati na tekstualne poruke i e-mailove, koristeći ili već predefinisane odgovore ili glas . Jedna od bolje odrađenih stvari na Apple satu  je Taptic motor, koji omogućava različitu vibraciju za različita obaveštenja . Kada dođe obaveštenje, Apple sat umesto da samo zuji , on  koristi niz različitih vrsta vibracije .U praksi ovaj “trik” radi jako dobro i čini da se svako obaveštenje “oseti” na različit način.

 

RBQfiZt

 

Apple sat: Fitnes, sport i rad srca

 

Napredak prema svojim  ciljevima je jasno prikazan u  krugovima

Svaki pametni sat koji želi da dobro prođe na tržištu mora da posebnu pažnju posveti aplikacijama koje prate fizičke aktivnosti kod korisnika.
Aplikacija koja prati fitnes aktivnosti na Apple satu je jedna od najbolje dizajniranih aplikacija na bilo kom pametnom satu, a rezultate možete pogledati  iPhone telefonu brzo i jednostavno. Napredak prema svojim  ciljevima je jasno prikazano u  krugovima – jedan koji pokazuje vreme stajanja, jedan za aktivnost, a drugi za kretanje.Sat nema fabrički instaliranu aplikaciju koja prati san, ali postoji veći broj aplikacija koje mogu pomoći onima koji žele da prate svoj san.Kao i kod većine drugih pametnih satova GPS nije integrisan, ali se može povezati sa iPhone telefonom i koristiti njegov GPS.Za Apple sat se može skinuti veliki broj aplikacija za vežbanje, ali Apple ima i svoju aplikaciju koja prati aktivnosti korisnika koja je sasvim upotrebljiva za običnog korisnika.

 

FQ68BB6

 

Apple sat: Aplikacije

 

Apple kod svakog svog proizvoda nije zakazao na polju aplikacija

Broj aplikacija koja se mogu instalirati na Apple sat je jako veliki , sa tendencijom da postane još veći sa novim watchOS 2 operativnim sistemom koji omogućava samostalne aplikacije koje mogu pristupiti svim senzorima na satu . Neke od aplikacija, kao što je Google Maps, imaju ograničene funkcionalnosti, ali je sigurno da će se to brzo rešiti kroz zakrpe . Jedini je problem što aplikacije koje su već fabrički instalirane na sat rade bolje od onih koje možete samostalno instalirati. Pored svih navedenih problema, jedno je sigurno – Apple kod svakog svog proizvoda nije zakazao na polju aplikacija, pa to neće biti ni slučaj kod Apple sata . Neke od boljih aplikacija možete videti na sledećem linku.

 

wG2WHPn

 

Apple sat: Siri i pozivanje

 

Kao kod Android Wear-a, glas je važna karakteristika i kod Apple sata , a glavna zvezda je SIRI. Pritisnete i držite digitalnu krunu da pozovete SIRI, a onda možete postavljati pitanja, zakazivati sastanke i slično – naravno na engleskom jeziku , pa je pitanje koliko će ova mogućnost imati kod nas veliku ulogu. SIRI radi dobro, a prepoznavanje glasa je jako pouzdano – čak i u okruženjima gde je velika buka.Glas koji se prenosi sa Apple sata je jako dobar i kvalitet poziva je skoro isti kao sa iPhone.

 

Apple sat: Trajanje baterije

 

Vek trajanja baterije na Apple satu je kratko rečeno – prosečan

 Retko kada može da se desi da trajanje baterij  priđe drugom danu . Pri prosečnom korišćenju, na kraju dana je dolazio na 20% baterije, dok kod većeg modela od 42mm baterija dolazi do dva dana, ali ne i više od toga . Naravno sve ovo zavisi od načina korišćenja, ali su ovo neke prosečne vrednosti.

Kada izađe nova generacija Apple proizvoda – kao što je i Apple sat- cena je uvek malo veća, ali ako ste u potrazi za najboljim pametnim satom, ovo je sigurno jedan od favorita – pored Gear S2 i Moto 360 druge generacije. Pored toga, ako posedujete Apple pametni telefon ovo je idealan izbor (Android Wear može da radi sa iPhone uređajima, ali uz ograničenu funkcionalnost). Dakle, ako vam ne smeta četvrtast dizajn (meni se više sviđaju okrugli satovi) i imate novca za kupovinu ,sa Apple satom ne možete da pogrešite – čak i pored nekoliko nesavršenosti.

 

sema