ASUS ZENWATCH 2

- test i opis

1391581_ZB_00_FB.EPS_1000ASUS ZENWATCH 2
- test i opis

Kada se pogleda prva generacija pametnih satova, Asus ZenWatch je pored MOTO 360 ostavio možda i najjači utisak. Njegove glavne prednosti su bile niska cena i jako lep dizajn. Iako je imao i neke mane ( ekran je slabog osvetljenja i loš senzor otkucaja srca) prva generacija Asusovog pametnog sata je doživela zavidan uspeh. Sada je pred nama druga generacija ZenWatch-a i iz teksta koji sledi možemo videti da li je ispunila očekivanja.

 

Asus ZenWatch 2: Šta ima novo?

 

Što se tiče specifikacija , novi ZenWatch nije menjao mnogo toga. Procesor je isti Qualcomm Snapdragon 400 na 1,2GHz , koji prati 512MB RAM memorije i 4 GB memorije za skladištenje podataka. Ovakvu konfiguraciju možemo naći na većini Android Wear uređaja.

zenwatch 2

ZenWatch 2 se izdvaja više kao modni detalj, a manje kao pametni sat. Asus se ovaj put nije mnogo bavio specifikacijama i glavna odlika novog Asus-ovog sata je izbor. Prilikom dizajniranja sata glavni fokus je usmeren na cenu i mogućnost personalizacije – cena koja je i dvostruko manja od ostalih satova iz Android Wear porodice je jak adut ovog sata. Što se tiče dizajna, prvi ZenWatch  je dolazio u jednoj veličini i u jednoj boji, novi model dolazi u dve veličine (22mm i 18mm) i u tri boje (siva, tamnosiva-gun metal I roze zlatna) . Manji model je okrenut ženskoj populaciji , a veći više odgovara jačoj polovini – mada će neki muškarci odabrati manji model koji manje štrči na zglobu. Izbor kaiševa je još bolji i broji čitavih 18 različitih dizajna u standardnim veličinama, a pored toga i samo skidanje i nameštanje kaiševa je lako. Na donjem delu sata ne postoji senzor otkucaja srca, pa iz tog razloga sat lepo naleže na ruku.

 

Asus ZenWatch 2: Ekran

 

Ekran na većem modelu je sličan prošlogodišnjem ZenWatch-u, u pitanju je AMOLED ekran veličine 1,63 inča , rezolucije 320×320 sa gustinom piksela od 278ppi. kod manjeg modela ekran je 1,45 inča sa rezolucijom od 280×280 i gustinom od 273ppi. Ekran je možda i najslabija strana ovog pametnog sata – uočljiva je “pikselizovanost”, posebno kada se prikazuje crno-beli sadržaj na ekranu, a takođe je primetna i slabija osvetljenost ekrana.

zenwatch orange

 

 

Asus ZenWatch: Hardver i baterija

 

Što se tiče hardvera, nova generacija ZenWatch-a nije posebno napredovala u odnosu na prošlu, ali je napretka ipak bilo. Sada je tu prisutan Wi-Fi , a takođe je omogućeno brzo punjenje – baterija se može napuniti do 50% za samo 36minuta. Sama baterija je prilično dobra i može dostići dva dana korišćenja – naravno uz isključen Wi-Fi. Pored ovoga , na Asusovom satu nedostaje i GPS , ali bih on samo povećao cenu, kao i nekoliko senzora za kretanje (stari model je imao žiroskop sa 9 senzora, dok novi model ih ima samo 6). Prilikom korišćenja ZenWatch-a je moguće da se primeti određeno usporenje, ali je Asus obećao da će to rešiti kroz buduće zakrpe. Korisnici koji su orijentisani ka fitnes strani pametnih satova neće biti previše zadovoljni sa ovim pametnim satom. ZenWatch meri korake i fizičku aktivnost, ali nedostatak senzora otkucaja srca, GPS-a i žiroskop sa 6 senzora čini da ovaj sat nije baš idealan za praćenje sportskih aktivnosti.

 

Asus ZenWatch 2: AndroidWear

 

ZenWatch 2 koristi AndroidWear operativni sistem, ali je Asus dodao određene opcije koje su svojstvene samo ovom modelu. Postoji oko 50 “lica” za sat , a takođe možete da napravite i svoja. Asus možemo da pohvalimo zbog truda da barem malo razbije monotoniju u AndroidWear OS-u, ali ponuđene aplikacije ne rade najbolje i možemo samo da se nadamo da će ih unaprediti u budućnosti. ZenWatch 2 je takođe kompatibilan sa iPhone telefonima, ali je korisničko iskustvo ipak bolje sa Android telefonima.

 

zenwatch-2-6

 

Asus ZenWatch 2 je uspeo da se izdvoji više kao modni detalj i nudi ulazak u svet pametnih satova po povoljnoj ceni. Još jedan veliki plus je veliki izbor kaiševa i tri različite boje  samog sata , a manji model može da bude odličan izbor za pripadnice lepšeg pola. Kada se uporedi sa novom generacijom pametnih satova,  novi ZenWatch se izdvaja cenom koja je i upola manja od ostalih modela i za korisnike koji nemaju prevelike prohteve može da bude odličan izbor.  Najveća konkurencija ovom pametnom satu su prošlogodišnji model ZenWatch-a i prva generacija MOTO 360, koji mogu da se nađu kod nas jako povoljno.

 • Prednosti:
  Povoljna cena
  Veliki izbor kaiševa i boja
  Dve različite veličine
  Radi i sa iPhone telefonima

 

 • Mane:
  Slaba vidljivost na jakom suncu
  Veliki okvir oko ekrana
  Povremena usporenja u radu
sema