samsung GEAR S2

-opis i utisci

imageSamsung GEAR S2
-opis i utisci-

Kada su u pitanju Samsung pametni satovi , skoro nikada ih nismo mogli okarakterisati kao poželjne , intuitivne ili što je najvažnije od svega , kompatibilne . Sa svojim Swatch izgledom i sposobnošću da radi lepo sa skoro svim Android pametnim telefonima , Samsung je izveo preokret u pravom smeru sa GEAR S2 satom . Rezultat je hrabar dizajn koji “ pogađa ” u metu .

 Samsung Gear S2: Dizajn

Impresivno koliko tržište je Samsung  pokrio  u samo dve varijante: standardne Gear S2 i nadograđene Gear S2 Classic. Treba napomenuti da su kućišta izrađena od nerđajućeg čelika i plastike i da je osećaj pri nošenju jako povoljan.Što se tiče varijanti, ja sam se odlučio sa Gear S2 Classic: Nazubljeni prsten oko ekrana, kožni kaiš i manje telo izazivaju premium osećaj pri nošenju ,a uz sve to, kožni kaiš se može zameniti sa standardnim 20 mm kaiševima. U stranim prodavnicama Gear S2 Classic je skuplji za 50 usd, dok je kod nas razlika u ceni manja – oko 25eur.

Sa dva različita dizajna i hrpom različitih kaiševa možemo da kažemo da su mogućnost prilagođavanja za Gear S2 velike  , iako se na nivou personalizacije ne može meriti sa Apple Watch ili Moto 360 . Dok je Gear S2 Classic s kožnim kaišem više u skladu sa Fosilovim satovima , plastični kaiš na Gear S2 ima više zajedničkog sa Swatch satovima. Samsung Gear S2 ne pokušava da izgleda  previše ozbiljno. Jedna od  kritika  je i debljina od 11.4mm ,ali to u praksi ne izgleda previše debelo, iako stoji prilično visoko na ručnom zglobu. Dimenzije su slične drugoj generaciji  Moto 360, pa iako postoje najave da će pametni satovi  postati još tanji (Pebble round),to ne smeta previše u praksi. Classic će odgovarati i  ženama, ali to ne bi bila moja prva preporuka.

20160206_103157_LLS

 

Samsung Gear S2: Rotirajući prsten

 

Najlepša stvar koja se ističe kod Gear S2 je njegov rotirajući prsten. Dizajn je toliko jednostavan da je pravo “čudo” da ga niko do sada nije već iskoristio (barem kod pametnih satova).Ukratko, upotreba je genijalno laka i nadam se da će i ostali proizvođači pametnih satova uzeti u obzir i ovaj vid navigacije.Ovaj način kontrole je mnogo brži i tačniji nego kruna na Apple watch ili korišćenje gestova po ekranu kod Android Wear. Glavne prednosti kod ovakve kontrole su te da je ekran uvek vidljiv u potpunosti i da rukama ne morate dirati staklo na satu, i time ga prljati.Najsličniji način upravljanja ima Ticwatch, Kineski pametni sat, koja ima Kapacitivnu traku na spoljnoj ivici.Tu su i dva tastera na desnoj ivici sata: jedan na “2 sata”, a drugi na “4 sata”. Prvi služi za vraćanje na “lice”sata, a drugi taster je taster povratka (back taster).

 

Samsung Gear S2: Ekran

 

Pored rotirajućeg prstena, druga glavna karakteristika ovog sata je ekran sa svetlim, živopisnim i oštrim 1,2-inčnim Super AMOLED ekranom. To je manje od nekih ekrana na drugim modelima pametnih telefona i sa njim Gear S2 ne izgleda moderno kao Moto 360 2. Ipak, to samo povećava retro / klasični šarm.Kada sam sat prvi put stavio na ruku imao sam osećaj da je za nijansu manji nego što treba da bude.Sa rezolucijom od 360 x 360, ekran kod Gear S2 ima  impresivnu gustinu piksela od 302ppi. Ekran je oštar kao kod  Apple pametnog sata i ekran je vrlo svetao .

 

20160112_081251_LLS

 

Samsung Gear S2: Tizen

 

Tizen je oduvek bio kockanje za Samsung, ali ovaj put se isplatilo.Ono što imamo je OS za pametne satove koji je  jako dobar i  jednostavan za korišćenje – u stvari, jednostavan za korištenje kao što je  Pebble OS.Početni ekran je ekran sa licem sata i jednostavnim okretanjem prstena ulevo za  jedan klik dolazimo do ekrana sa nedavnim obaveštenjima. Okretanjem udesno dolazimo do ekrana sa ikonama za aplikacije, podešavanjima, prijateljima (za brze poruke) i glasom(S-voice). Rotirajući prsten dalje nadesno možete dobiti lako pristupne informacije – Vrijeme, zdravlje napredak, otkucaji srca i podatke iz aplikacija trećih strana. Ako izaberete ikonicu sa aplikacijama ulazite u kružni meni ,koji ima najviše koristi od rotirajućeg prstena. Na ovom mestu se vidi jednostavnost upotrebe Tizen operativnog sistema – kada se stigne do kraja liste sa aplikacijama na prvoj strani, automatski vas OS prebacuje na drugu stranicu i tako do poslednje aplikacije.

Obaveštenja su tu, poruke su tu, lista poziva, aplikacije drugih izdavača…  Jedna od mana je što se slike iz WhatsApp-a ne prikazuju na satu, ali to će se verovatno ispraviti nekom od revizija OS-a. Tizen obavlja sve funkcije glatko i bez vidljivih usporenja . Za razliku od Android Wear, muzički player radi bez problema . Vibracija radi prilično suptilno, pa iako stavite da Gear S2 dugo vibrira, vibracija nije previše jaka – mada ja nikada nisam propustio nijedno obaveštenje.

Izgled celog operativnog sistema je malo više “šaren”, pa na Gear S2 Classic modelu može malo da smeta. Sistem obaveštenja je svojevrsna kombinacija Apple i Android Wear OS-a. Sistem obaveštenja nije detaljan kao Android Wear, ali je bolji nego kod Apple-a . Kao navigaciju Samsung se odlučio za Here mape, što nije uopšte loše, pošto su besplatne (Google Play) i ažurne.Tizen podržava Bluetooth – S2 radi s većinom Android telefona – uz dva uslova:

  • Vaš Android telefon mora imati barem  Kitkat 4.4 verziju OS-a.
  • Morate imati barem 1,5 MB RAM memorije.

Listu kompatibilnih android telefona možete videti na sledećem linku.Ako niste sigurni da vaš android telefon može da se poveže sa Gear S2, uđite na PlayStore i instalirajte aplikaciju SamsungGear. Ako aplikaciju uspešno instalirate i pokrenete, Vaš telefon je sigurno kompatibilan sa Gear S2 pametnim satom. Ako imate Samsung  telefon, onda  SamsungGear aplikaciju instalirate sa SamsungApp prodavnice . Zvanična lista podržanih Samsung telefona obuhvata samo novije modele,ali ja sam povezao svoj S4 Mini bez ikakvih problema , iako ga nema na listi.

Gear S2 ima integrisan Wi-Fi kao I NFC  za Samsung Pay, uslugu platnog prometa  koji je hit u Koreji,a sada je pokrenuta u SAD-u i u Velikoj Britaniji.

 

20160112_081135_LLS

 

Samsung Gear S2: Zdravlje i fitness

 

Fitnes je jako bitna komponenta za današnje pametne satove, a ja ću se skoncentrisati na to što Gear S2 radi dobro. Brojanje koraka radi jako dobro i u svakom trenutku možete da vidite Vaš napredak u dnevnim aktivnostima.Gear S2 će Vas obavestiti vibracijom kada ste neaktivni više od 1h, a takođe će Vas motivisati da nastavite sa fizičkom aktivnošću kada se na primer šetate ,trčite …  Takođe možete uneti koliko ste čaša vode ili šoljica kafe popili u toku dana.

S2 ne može zameniti sportske satove u potpunosti, pošto nema integrisan GPS. Međutim druge funkcije, kao što je puštanje muzike , praćenje šetanja, trčanja i vožnje bicikla rade jako dobro. GPS mogućnost možete aktivirati preko vašeg android telefona i tada Gear S2 jako dobro beleži rutu po kojoj trenirate ili jednostavno pešačite .  Nike + Running aplikacija je već instalirana i može Vam dati bitne informacije vezane za vaše trčanje, direktno na jednom od “lica” sata.Na donjem delu sata možete naći senzor koji meri otkucaje srca, koji radi iznenađujuće dobro (ne dobro kao kod fitnes satova) ali je jako zabavan za korišćenje. Sve u svemu, S2 nudi više od Android Wear-a u smislu fitnes funkcija i na nivou je Apple sata -jedina stvar koja malo kvari sliku je nedostatak GPS-a.

 

Samsung Gear S2: Aplikacije

 

Evo i dela gde se Tizen i nije predstavio u najboljem svetlu. Postoji veliki broj “lica” koja se mogu instalirati na Gear S2 – analogna ili digitalna, prilagodljiva i neka sa mogućnošću da pokazuju datum i druge funkcije.
Što se tiče aplikacija, Samsung je obećao više od 1.000 Tizen aplikacija dizajnirane za kružni ekran Gear S2. Ono što imamo je hrpa velikih imena kao što su Nike, CNN, Yelp i Twitter, kao i druge zanimljive aplikacije nezavisnih autora.Ipak ostaje utisak da je onih kvalitetnih aplikacija ipak malo.

20160112_081110_LLS

 

 

Samsung Gear S2: Trajanje baterije i punjenje

 

Trajanje baterije na  S2 je bolje nego kod većine pametnih satova.Naravno, to zavisi od toga kako ga koristite – da li je ekran uvek uključen, koliko ste koristili aplikacija itd. Zvanični podatak je da je baterija od 300mAh dovoljna za 3 dana- mada u praksi traje dva dana . Vredan pomena je  super mod za uštedu energije- kada se baterija isprazni ispod 15%. Mod za uštedu energije prebacuje ekran u sivu boju, onemogućuje sve osim upozorenja, poziva i poruka i isključuje bežični pristup internetu.Gear S2 koristi  bežični dok za punjenje baterije . Jedina mana je dug period za punjenje baterije (oko 3h), ali to garantuje i dug vek baterije.

 

Samsung Gear S2: Glasovne komande

 

Glasovne kontrole na S2 zapravo su malo razočaranje – to je jedno od retkih područja gde se Samsung treba poboljšati. S Voice jednostavno nije tako pouzdan kao i Google Voice ili Siri. Takođe, komande se moraju izdavati na Engleskom, pa je i taj aspekt manje zanimljiv našem regionu.

Cena kada je testiran:

  • 330 eur za standardni model
  • 355 eur za Classic

Lak za upotrebu sa kao Pebble , moderan kao AppleWatch ,rotirajući prsten i odličan ekran čine GearS2 poželjnim pametnim satom . On nije savršen i stvarno moramo da vidimo više aplikacija za Tizen – ali sa pristojnim životom baterije bez žrtvovanja karakteristika Samsung je obavio dobar posao . Gear S2 treba da bude u užem izboru za kupovinu kod svakog ljubitelja pametnih satova.

sema zelena