MOTO 360

PRVA GENERACIJA

moto-360-watch-face-1200-80MOTO 360 -PRVA GENERACIJA

Nijedan pametni sat  nije željno iščekivan kao MOTO 360, te sada već davne 2014. godine. Na stranim sajtovima i prodavnicama je prodavan unapred i ako ste želeli da uzmete primerak za sebe, morali ste da budete strpljivi. Apple sat je takođe imao sličnu kampanju iza sebe, ali je MOTO 360 najavljen čitavih 6 meseci pre početka prodaje i sa svojim kružnim dizajnom je postao zaštitno lice AndroidWear OS-a. MOTO 360 je dostupan  kod nas već duži vremenski period , a cena je povoljnija nego ikad i pravo je vreme da vidimo kako se ovaj pametni sat "nosi" sa svojom mlađom i skupljom konkurencijom.

 

Dizajn i kvalitet izrade

 

Na prvi pogled MOTO 360 je za nijansu veći (deblji) nego što sam očekivao. Debljina je verovatno uslovljena prvom generacijom hardvera koji je ugrađena u ovaj sat, ali krupnijim osobama će sasvim odgovarati. Ako debljinu ostavimo po strani, dizajn ovog pametnog sata je u najmanju ruku revolucionaran i za razliku od većine svoje konkurencije, on liči na pravi sat. Dolazi u dve varijante kućišta: Crnoj i metalno sivoj - koja izgleda lepše i bolje se nosi sa sitnim ogrebotinama i oštećenjima. Dugme na desnoj strani, koje podseća na krunicu na pravim satovima, ima ulogu samo da uključi ili isključi ekran. Što se tiče okvira oko ekrana, on je jako mali i skoro nepostojeći - vidi se samo metalni deo kućišta, koji štiti ekran od oštećenja. MOTO 360 dolazi sa kožnim kaiševima u crnoj ili sivoj boji ,a njihov kvalitet je  za ovu cenovnu klasu i više nego zadovoljavajući. Zamena kaiševa nije baš najsrećnije rešena, posto klasičan kožni kaiš mora da se zaseče na jednom mestu da bi mogao da se namesti, ali na internetu postoji više sajtova koji pokazuju kako da zamenite originalni kaiš sa klasičnim , bez previše muke.   

 

moto-360

 

Ekran

 

Okrugli dizajn ekrana je bio revolucionaran u to vreme, a što se tiče kvaliteta i tu nema previše zamerki. МОТО 360 koristi standardni LCD ekran koji za razliku od AMOLED ekrana ima slabije osvetljenje i troši više baterije, a takođe je i sam prikaz manje oštar, ali u praksi ovo nije toliko vidljivo. Mnogo veća mana kod ekrana je takozvana "probušena guma" - crna štafta u donjem delu ekrana u kojoj se nalazi senzor osvetljenja. Kada senzor detektuje jako osvetljenje on zatamnjuje ekran i obrnuto, ali sama implementacija nije na najvišem nivou i kao što se može videtu u daljem tekstu - baterija nema previše koristi od ove funkcije, a sama traka dosta narušava izgled sata.

 

Mogućnosti, aplikacije i AndroidWear

 

Kao i kod većine drugih pametnih satova i kod MOTO 360 ekran je većinu vremena ugašen, u cilju čuvanja baterije - i to je OK. Problem nastaje kada ekran želite da uključite, pošto pokret rukom koji aktivira ekran treba da bude veoma osečan i jak. Više puta sam morao da aktiviram ekran dodirom , pošto ova funkcija zna da zakaže. Takođe senzor za osvetljenje drži ekran na jakom osvetljenju, iako je u sobi potpuni mrak, što negativno utiče na bateriju. MOTO 360 ima veliki broj već instaliranih aplikacija koje su jako korisne, a najviše one vezane za zdravlje i fizičke aktivnosti - GoogleFit prati pređenu razdaljinu,  korake , otkucaje srca i ostale aktivnosti. Prepoznavanje govora je na zadovoljavajućem nivou, ali to kod nas i nije posebno zanimljiva opcija.

MOTO 360 koristi AndroidWear i ovo je sa jedne strane prednost, a sa druge malo ograničavajući faktor. Kretanje kroz kartice i aplikacije je identično kao i kod svakog drugog pametnog sata koji koristi ovaj OS. Broj aplikacija je na stvarno visokom nivou, a uz to postoji i veliki broj jako kvalitetnih. Druga jako dobra stvar je kvalitetna integracija GoogleNow - posebno za korisnike koji ga dosta koriste. Notifikacije se prikazuju jako brzo i jako je teško da se neka propusti - prava stvar za korisnike kojima je svaka poruka bitna.

 

moto-360-watch-face-1200-80

 

Hardver

 

Hardver koji se nalazi unutar ovog pametnog sata nije  na najvišem nivou, ali se to u svakodnevnom radu ne primećuje toliko. Ekran ima 1,5 inča sa rezolucijom od 320*320 (205 piksela po inču) , što i nije nešto specijalno- takođe se u svakodnevnom korišćenju ne primećuje . Sat koristi Texas Instuments OMAP 3 procesor koji je korišćen u pametnim telefonima  pre 4  godina i malo je slabiji od Snapdragon procesora, ali ne značajno. Za skladištenje podataka i aplikacija se koristi 4 GB , a takođe ima i 512MB RAM memorije. MOTO 360 koristi dva senzora- jedan je senzor za otkucaje srca, a drugi je pedometar koji prati pređene korake.

 

Baterija i konačno mišljenje

 

Trajanje baterije je jako bitan aspekt pametnih telefona i svi imaju različito mišljenje koliko treba da traje. MOTO 360 postiže dan trajanja baterije, ali ne i više od toga. Kada se ekran koristi kao "uvek uključen" ,baterija ne može da izdrži do kraja dana. Punjenje baterije se obavlja bežično , što je jako korisno. Što se tiče konkurencije, glavni konkurent je Asus Zenwatch prve generacije, koji je nešto jeftiniji, ali i po mom mišljenju lošiji. Postavlja se pitanje da li odvojiti nešto više novca i uzeti MOTO 360 druge generacije? Po mom mišljenju prvi MOTO 360 dobija bitku, jer i pored nekoliko manjkavosti, cena u trenutku pisanja teksta je bila oko 200-210eur, dok za MOTO360 druge generacije treba odvojiti oko 360 EUR.

 

moto-360-review-header

 

PREDNOSTI

  • Privlačan izgled
  • Dobar odnos između cene i kvaliteta
  • Pristojne performanse
  • Veliki broj aplikacija

MANE

  • Nešto veći gabariti (debljina)
  • Baterija koja traje 1 dan