MOTO 360

- druga generacija

newmoto360colors-1441631251-Rj2l-column-width-inlineMOTO 360
- druga generacija

Moto 360 je pametni sat  koji je obeležio 2014 godinu -Jedan od prvih satova koji je koristio AndroidWear operativni sistem i koji je nudio u to vreme revolucionarni dizajn . I pored nekoliko mana, Moto 360 je ispunio sva očekivanja koja su pred njega postavljena, a sada je na red došla i druga generacija ovog pametnog sata.

 

Moto 360 2: Dizajn

 

Ovaj pametni sat dolazi u dve verzije – 42mm i 46mm.Za manji model se može reći da je prvi pametni sat koji će odgovarati osobama nežnijeg pola. Iako je debljina malo veća -11,4mm, sat izgleda kao nakit na ženskoj ruci. Što se tiče veće verzije, ona više odgovara muškarcima, ali je izgled i ovog modela unapređen u odnosu na prošlogodišnji. Krunica na satu je malo pomerena na gore i sada je na sat moguće staviti standardne kaiševe – 16mm,20mm i 22mm.

Sat se sada može dobiti u zlatnoj, roze-zlatnoj i srebrnoj boji, a što se tiče kaiševa izbor je još veći – od kožnih u pepeljasto sivoj i braon boji do metalnih koji se mogu dobiti u boji kućišta. Što se tiče izgleda ekrana, prva stvar koja “upada” u oči je takozvana “probušena guma” u donjem delu ekrana. Sat u ovom delu ekrana ima senzore za osvetljenje i prava je šteta što ovo nije ispravljeno u Moto 360 2.Što se tiče rezolucije ekrana, tu nema mnogo šta da se zameri – rezolucije od 360×325 za 42mm model i  360×330 za veći model su ok, ali su ipak nešto manje u odnosu na Apple i Samsung . Pozadinsko osvetljenje nije efektno kao na AMOLED ekranima i troši nešto više baterije, ali senzor osvetljenja ovaj put radi dobar posao i sve to deluje OK.

 

big_moto-360-2015_5273

 

Moto 360 2: Funkcije i fitness

 

Niko neće kupiti Moto 360 zbog nekih posebnih funkcija, pošto ih na Android Wear platformi i nema (možda jedino kod Sonijevog SW3 koji ima ugrađen GPS). U Motoroli su igrali na drugu kartu – Postoji veliki broj “lica” za sat koja su već instalirana , a pored toga mogu da se koriste već postojeća za Android Wear.

Pored ovoga, u satu postoji ugrađen senzor koji prati otkucaje srca. Senzor je prilično tačan, ali su korisnici izjavili da je drugo merenje uvek tačnije. Na satu takođe možete pratiti napredovanje u ostvarenju ciljeva – dnevno i nedeljno . Aplikacija za praćenje je jako lepo dizajnirana i omogućava i praćenje sagorevanja kalorija. Pored ovoga u toku dana sat vas upozorava na neaktivnost i pohvaljuje kada ste aktivni. Takođe Moto Body aplikacija je vezana za Google Fit, gde možete detaljnije da pratite vaše aktivnosti . Za razliku od Samsung Gear S2, i njegovog rotirajućeg prstena, Moto 360 nema neku vrstu naprednije kontrole -ali to nije krivica Motorole , već nedostatak Android Wear operativnog sistema.

small_moto-360-2015_5308

 

Moto 360 : Android Wear

 

Pored noviteta u estetici koje je donela Motorola, Moto 360 2 ima koristi i od unapređene verzije AndroidWear OS-a. Uz ovaj apdejt AW je postao dosta upotrebljiviji I uz manja unapređenja će postati ono što se od njega i  očekuje. I dalje je potrebno previše svajpa da bi se došlo do osnovnih podešavanja, ali je sistem obaveštenja i dalje na visokom nivou.

Kretanje kroz OS je olakšano , a takođe je lakše doći do podešavanja osvetljenja ekrana i bioskopskog moda . Pored ovoga postoji i Wi-Fi kompatibilnost, koja može da bude korisna kada ste zaboravili telefon. Koristan dodatak je i “Together” koji omogućava lakšu razmenu aktivnosti, poruka i komentara sa ukućanima.

Bitno unapređenje je i podrška za iPhone telefone, iako podrška nije kompletna – mogu da se koriste samo Google aplikacije . Prednost u odnosu na Gear S2 je količina aplikacija koja je stvarno velika , pošto je AW već sazreo kao operativni sistem.

 

pmh-moto-360-2

Moto 360 2:Hardver

Jedna od retkih mana prvog Moto 360 su bile performanse. Kod većine pametnih satova prve generacije, performanse su bile zadovoljavajuće, ali se to kod prvog Moto 360 nije moglo raci i to iz razloga zato što je iskorišćen stari TI procesor. Prilikom kretanja kroz opcije i prilikom prebacivanja sa aplikacije na aplikaciju su mogla da se primete sporadična usporenja.

Motorola je izvukla pouke iz te lekcije i novi Moto 360 koristi Snapdragon 400 koji je mnogo jači od starog procesora. Qualcomm-ov procesor pored brzine ima i velike prednosti u uštedi baterije. Sto se tiče memorije, ona je ostala ista kao kod prošlogodišnjeg modela  4GB memorije za skladištenje aplikacija i drugih podataka- na primer muzike, i 512MB RAM -a .Moto 360 ispunjava IP67 standard , koji podrazumeva da sat može da se zaroni u vodu duboku 3 metar čitavih 30 minuta .

 

Moto 360 2: Baterija

 

Kao i kod prethodne generacije Moto 360 koristi bežični punjač. Bežični punjači možda pune bateriju malo sporije nego standardni, ali je to mala cena u odnosu na lakoću korišćenja. Pored ovoga aplikacija Moto Connect omogućava da birate boju displeja dok se sat puni .

Što se tiče baterije, Moto 360 2 koristi bateriju od 300mAh na modelu od 42mm i može da izdrži do 1,5 dana korišćenja. U modelu od 46mm je baterija od 400mAh i može da izdrži do 2 dana.

 

big_moto-360-2015_5281

 

Ne tako lak za upotrebu kao Apple Watch ili Gear S2, Moto 360 2 ima druge načine da privuče kupce na svoju stranu: Veliki broj aplikacija, veliki izbor kaiševa i boja za sat, dve veličine i zreli OS čine da Moto 360 bude dobar izbor za kupovinu. Možda nije revolucionaran kao stari Moto 360, ali donosi bitna unapređenja u odnosu na stari model – bolja baterija i procesor. Ozbiljnu pretnju mogu samo da predstavljaju nešto veća cena i konkurencija u dva već navedena pametna sata. Rat u taboru pametnih satova je tek počeo, a mi kupci možemo da imamo samo koristi od toga.

 

sema