Apple satAPPLE SAT PROTIV GEAR S2

 

Ako ne želite Android Wear sat, a ne sviđa Vam se Pebble, ostaje Vam da se odlučite  između dva stara rivala iz sveta pametnih telefona: Samsung-a ili Apple-a.Apple sat je startovao malo ranije i u svet pametnih satova uveo digtalnu krunu, ali je Gear S2 iznenadio svet sa svojim rotirajućim prstenom.

 

Dizajn i modeli

 

Apple sat ima četvrtasto telo sa zaobljenim ivicama i dolazi u dve veličine: 38mm i 42mm. Materijali od kojih  je napravljen sat i kaiš zavise od verzije za koju ste se odlučili: regularna- sportska- premium . Kada se saberu sve kombinacije u kojima dolazi Apple sat dolazimo do brojke od 50 različitih kombinacija.

 

APPLE SAT VERZIJE

 

Samsung dolazi u 3 različite kombinacije: regularnoj Gear S2, klasičnoj i 3G . U pitanju je jedan te isti uređaj, ali sa različitim izgledom. Klasik je crni sat sa kožnim, klasičnim kaišem ,dok regularni Gear S2 i 3G model dolaze u svetlo ili tamno sivoj boji sa silikonskim kaišem. Klasični model je skoro dobio dve nove boje - roze zlatnu i platinasto sivu i ovaj model učinio privlačnijim ženskom delu populacije.

Glavna specifičnost Apple sata je digitalna kruna koja dodaje analognu komponentu u svet pametnih satova. Samsung je taj koncept unapredio sa rotirajućim prstenom i kontrola ovog pametnog sata je prava milina - omanji ekran se vidi sve vreme i jedini trenuci kada se ekran ne vidi je onaj  prilikom ulaska u odabrani meni ili aplikaciju; kratko rečeno - najbolji vid navigacije kod bilo kog pametnog sata.

 

Specifikacije

 

Rezolucija ekrana na većem Apple satu je 390x312 , dok je kod manjeg 340x272  - što čini 326 piksela po inču. Samsung-ov okrugli ekran od 1,2 inča ima rezoluciju od 360x360  - 302 piksela po inču.Gear S2 pokreće Exynos procesor na 1GHz sa dva jezgra, dok Apple sat pokreće S1 čip na 520MHz koji ima slabiji takt, ali radi podjednako dobro kao i Samsungov. Jedina očigledna prednost koja se javlja kod Samsunga je baterija koja je mnogo jača nego kod Apple sata, posebno mala je kod manjeg modela od 38mm - 205mAh.

 

Gear sat 3 kom - sema

 

Oba sata imaju Wi-Fi, Bluetooth i NFC , jedino Samsungov 3G model ima GPS i mobilnu konekciju. Što se tiče ekrana , oba su podjednako dobra, iako je Apple malo "jači" na papiru - u praksi razlika nije uočljiva.

 

Operativni sistem i aplikacije

 

Za razliku od Android Wear OS-a , Tizen mnogo više liči na Android sa mobilnih telefona . Upravljanje satom je prijatno i sve izgleda mnogo prirodnije nego kod AW,dok je Apple  krenuo od nule kada je dizajnirao svoj operativni sistem i to je bila ispravna odluka. Već sada ima veliki broj aplikacija za Apple sat (preko 10.000) i to je deo gde Samsung gubi bitku od rivala koji je oduvek ulagao mnogo energije u dizajniranje aplikacija. Treba napomenuti da je Gear S2 kompatibilan sa skoro svim Android telefonima koji imaju više od 1,5Gb memorije i koji imaju operativni sistem KitKat 4.0 ili noviji.

 

Fitnes i zdravlje

 

Samsung je puno truda uložio u svoju fitnes aplikaciju i za korisnike koji ne zahtevaju apsolutnu tačnost , Gear S2 može dobrim delom da zameni sportske satove. Aplikacija sama "oseti"  kada se korisnik kreće, trči ili vozi biciklu i prati ove aktivnosti sa zavidnom tačnošću. Pored ovoga, Gear S2 jako dobro meri puls i ima nekoliko profila na osnovu kojih možete da utvrdite da li je Vaš puls u granicama normale ili ne. Kada se uporedi sa Android Wear  ili Pebble satovima, fitnes aplikacija na Gear S2 je mnogo bolja i upotrebljivija.

 

Apple-Watch-models-iPS

 

Apple sat ima dve odvojene aplikacije koje prate fitnes aktivnosti - prva Activity App koja je usmerena na zdravlje i dnevne rutine vezane za kretanje i drugu, Workout aplikaciju koja prati trčanje, pešačenje i vožnju bicikle. Upotrebljivost fitnes aplikacija je na jako visokom nivou za oba sata i za bilo koji da se odlučite nećete pogrešiti.

 

Zaključak

 

Kada se uporede cene pametnih satova druge generacije vidi se  da je Samsung dobro odmerio cenu za Gear S2. Apple i sa Sport modelom (koji ima najmanju cenu) je za 100 eur skuplji od Gear S2, a cena za luksuznije varijante vrtoglavo raste - naravno zavisno od modela do modela. Regularni model Gear S2 u trenutku pisanja teksta je mogao da se nađe za 300 eur, dok je klasična varijanta skuplja za 40 eur. Apple sat kreće od 400 eur za sport varijantu od 38mm (veći model od 42mm je za 40 eur skuplji), dok je cena za modele sa kožnim kaišem oko 600eur.

 

Samsung-Gear-S2-Smartwatch-2

 

Što se tiče veličine, oba sata imaju pristojne dimenzije - Gear S2 je mogao da bude malo veći, a debljina im nije velika. Meni lično se više sviđa okrugli dizajn na Gear S2, ali je to već stvar ukusa. Kada se sve uzme u obzir , činjenica koja je najbitnija u odabiru jednog ili drugog sata je model telefona koji nosite sa sobom. Ako imate iPhone - Apple sat je idealan pametni sat za vas (novi Android Wear je kompatibilan sa iOS ali još nije postignuta puna kompatibilnost) , a ako imate Android telefon ( posebno Samsung) onda je Gear S2 izbor za Vas. Jedno je sigurno, ako se opredelite za bilo koji od ova dva modela, ne možete da pogrešite - i pored sitnih mana koje imaju.